Aday Öğrenci
- Bölüm Tanıtım Videosu
- Bölüm Tarihçesi
- Lisans Programı ve Lisansüstü Programları
- YKS-2022 Giriş Puan ve Başarı Sırası Bilgileri
- Ulusal ve Uluslararası Değişim Programları
- Çift Anadal ve Yandal Programları
- Bölüm Öğrenci Kulübü Faaliyetleri
- Sosyal Siyaset Konferansları ve Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi
- Staj İmkanı
- Mezuniyet Sonrası Kariyer İmkanları
- Bölüm Sekreterliği İletişim
Bölüm Tanıtım Videosu 1: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
https://www.youtube.com/watch?v=F7WmmVH1nqU&t=44sBölüm Başkan Yardımcısı
Bölüm Tanıtım Videosu 2: Neden Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
Link:
Prof. Dr. Meltem DELEN
Bölüm Öğretim Üyesi
Bölüm Tanıtım Videosu: Öğrencimizin gözünden Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
https://www.youtube.com/watch?v=ap9qZmCFx-k
Mezun öğrencimiz Serhat GÜNEŞ
Bölüm Öğrencimizle Sohbet: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünü İstanbul Üniversitesinde okumak...
https://www.youtube.com/watch?v=ud1wn1rfPvA
Öğrencimiz Gül KARATAŞ
İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
Tarihi Fakültemizden de eski olan Bölümümüz, İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsü adıyla kurulmuştur. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) kuruluşuna kadar Sosyal Siyaset kürsüsü adıyla anılan Bölümümüz, Türkiye'de sosyal siyaset denildiğinde akla gelen ilk merkez ve bu alanda nitelikli insan kaynağını yetiştiren öncü bir eğitim kurumudur. Kurucusu Prof. Gerhard Kessler'in görüşlerinin ve karakterinin biçimlendirdiği bu ekolün gelenekleri, Orhan Tuna ve takipçileri olan akademisyenler tarafından oluşturulmuş; Bölüm, tüm Türkiye için sosyal siyasetin akademik merkezi olma özelliğini muhafaza etmiştir. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Nusret Ekin, Prof. Dr. Metin Kutal, Prof. Dr. Toker Dereli, Prof. Dr. Turan Yazgan gibi öncü hocaları, sosyal siyaset, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, iş hukuku, sosyal güvenlik, çalışma sosyolojisi, çalışma psikolojisi, sendikacılık ve toplu pazarlık alanlarında ekol olmuştur. Nitelikli ve öncü akademisyen kadrosu ve yenilikçi vizyonu ile bölümümüz kurulduğu günden bugüne yüzlerce bilim insanı, iş insanı, yönetici, bürokrat, teknokrat, siyasetçi ve sendika uzmanı yetiştirmiş; Türkiye'de çalışma hayatı ve sosyal hizmetler ile ilgili kurum ve kanunların şekillenmesinde doğrudan ve dolaylı biçimde etki etmiştir. Bu gelenekten beslenen Bölümümüz, verdiği güçlü temel iktisat formasyonu yanında, mezunlarının ihtiyaç duyacağı bilgilerle sürekli güncellenen zengin ve yetkinlik odaklı bir müfredat sunmaktadır.
LİSANS PROGRAMI VE LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR
Türkiye’nin önde gelen araştırma üniversitesi İstanbul Üniversitesi’nin İktisat Fakültesi bünyesinde köklü tarihi ve ülkemizin iktisadi ve sosyal kalkınmasına hizmet eden mezunlarıyla öne çıkan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, Avrupa Kalite Güvencesi Birliği üyesi AQAS tarafından 2022-2028 dönemi için akredite edilmiş %30 İngilizce ders müfredatı, 1 yıllık hazırlık sınıfı, 8 dönemden oluşan 4 yıllık örgün öğretimi ve alanında yetkin akademisyen kadrosu ile öğrencilerimizin Türkiye işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu 21. Yüzyıl yetkinliklerini kazanımını hedefleyen disiplinler arası bir lisans programıdır. İngilizce dili dışında Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır. Bölümümüzde 12 Profesör, 6 Doçent, 10 Dr. Öğretim Üyesi, 10 Araştırma Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisi olmak üzere 39 akademik personel görev yapmaktadır.
“Çalışma Ekonomisi”, “Endüstri İlişkileri”, “İş Hukuku”, “Sosyal Siyaset ve Sosyal Güvenlik”, “İnsan Kaynakları ve Yönetimi” olmak üzere 5 anabilim dalı ile güçlü ve yetkin bir akademik kadroya sahip olan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünde lisans programı dışında, Sosyal Bilimler Enstitüsü uhdesinde “Çalışma Ekonomisi tezli yüksek lisans”, “Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları tezli yüksek lisans”, “Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları tezsiz yüksek lisans” ve “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri doktora” programları da yürütmektedir.
YKS-2022 Giriş Puan ve Başarı Sırası Bilgileri
Bölümümüzün lisans programı kontenjanı 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz dönemi için 103 olup, YÖK Atlas istatistiklerine göre 2022 yılı YKS sınavı sonuçları ile bölümümüze yerleşen son öğrencinin puanı 321,88137; başarı sırası ise 286.187’dir.
ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI
Değişim programları İktisat Fakültesi bünyesinde Uluslararası Ofis tarafından yürütülmektedir. Bölüm öğrencilerimizin değişim programları kapsamında yurt dışında Erasmus +, Mevlana programı; yurt içinde ise Farabi programlarına başvurarak anlaşmalı üniversitelerde öğrenim hareketliliğine katılmaları mümkündür.
Erasmus + öğrenim hareketliliği ile Türkiye'de örgün eğitim vermekte olan bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 dönemliğine diğer bir Avrupa ülkesinde bulunan anlaşmalı yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve program dahilinde yurtdışında kaldıkları süre için (bir dönemle kısıtlı olmak kaydıyla) mali destek alma şansına sahip olurlar. Başvuru kriterleri, süreç ve ikili anlaşma yapılan üniversitelerin bilgileri için Uluslararası Ofis sayfasını https://international-iktisat.istanbul.edu.tr/en/content/erasmus/ogrenim-hareketliligi ziyaret edebilirsiniz.
Erasmus Programı ile ilgili daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ.
Bölüm Erasmus + değişim programı koordinatörü:
Dr. Öğr. Ü. İlhan DOĞAN - ilhan.dogan@istanbul.edu.tr
Ofis: Ek-2 Bina (Kat 3)
Mevlana Değişim Programı, yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Başvuru kriterleri, süreç ve ikili anlaşma yapılan üniversitelerin bilgileri için Uluslararası Ofis sayfasını https://international-iktisat.istanbul.edu.tr/tr/content/mevlana/ogrenim-hareketliligi ziyaret edebilirsiniz.
Mevlana Değişim Programı ile ilgili daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ.
Bölüm Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Selcan PEKSAN - selcan.peksan@istanbul.edu.tr
Ofis: Ek-2 Bina (Kat 1)
Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında yurt içinde bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır. 18 Şubat 2009 tarih ve 27145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik kapsamında Farabi Değişim Programının 2023-2024 eğitim öğretim yılında yapılmayacağı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 02.11.2022 tarihli toplantısında uygun bulunmuştur. . Başvuru kriterleri, süreç ve ikili anlaşma anlaşma yapılan üniversitelerin bilgileri için Farabi Değişim Programı Koordinatörlüğü sayfasını https://farabi.istanbul.edu.tr/tr/content/anlasmali-universiteler/anlasmali-universiteler ziyaret edebilirsiniz.
Farabi Değişim Programı ile ilgili daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ.
Bölüm KoordinatörüDr. Öğr. Üyesi Selcan PEKSAN - selcan.peksan@istanbul.edu.trOfis: Ek-2 Bina (Kat 1)
ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI
Çift Anadal Programı, bir lisans diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla aynı yükseköğretim kurumunda ikinci bir diploma programına kaydolarak iki bölümden de mezun olmasına imkan veren bir programdır. Bu programa anadal programının 5. Yarıyılında başvuru imkânı tanınmaktadır. Bununla birlikte öğrencinin anadal programında tüm derslerinde başarılı olması, sınıf başarı sıralamasında ilk %20 içinde bulunması ve Agno’sunun ≥ 2.50 olması gerekmektedir.
Yandal programı ise kayıtlı oldukları anadal programında başarılı olan öğrencilerin tüm derslerinde başarılı olması, sınıf başarı sıralamasında ilk %20 içinde bulunması ve Agno’sunun ≥ 2.50 olması durumunda ilgi duydukları bir programdan ders alabilmesine imkan vermektedir.
BÖLÜM ÖĞRENCİ KULÜBÜ FAALİYETLERİ
Bölüm öğrenci kulübümüz bünyesinde 21. Yüzyıl yetkinlikleri dikkate alınarak Türkiye iş piyasalarında ihtiyaç duyulan nitelikte insan kaynağının yetişmesini sağlamak üzere okul dışı bir program geliştirilmiştir. 2021-2023 yıllarında uygulanan Yetkinlik Kazanım Programının (YEKAP) 2022 yılı gündemi “İstihdamı Kolaylaştıran Program” olmuştur. Bölümümüzün temel alanlarından “insan kaynakları yönetimi” ve “endüstri ilişkileri” odaklı hazırlanan program, gençlerin teorik bilgilerini uygulama ile pekiştirmesini ve uygulamayı bizzat uygulayıcıların mentorluğunda deneyimlemelerini hedeflemektedir. Uygulama insan kaynakları eğitimi (30 saat) verilmiş, “Bordrolama Uygulamaları ve Ücret Yönetimi” atölyesi ve “Sosyal Güvenlik İşlemleri ve İşveren Uygulamaları” atölyesi gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte Endüstri İlişkileri Eğitimi kapsamında Ankara’da Konfederasyon ve sendika uzmanları ile yerinde “Sendikal Haklar” atölyesi düzenlenmektedir.
2023-2024 yılında sen de bu programın yürütücüsü olabilirsin!
SOSYAL SİYASET KONFERANSLARI VE SOSYAL SİYASET DERGİSİ
1948 yılında ilk kez İçtimai Siyaset adıyla düzenlenen Sosyal Siyaset Konferansı, tebliğlerin yayınlandığı Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi ile birlikte bölümümüzün bilimsel bir organizasyonu ve toplumsal etki üreten bir birikimi olarak tanımlanmaktadır. Sosyal Siyaset Konferansları ve Sosyal Siyaset Dergisi, dar anlamda sosyal politikanın alanına giren emek-sermaye ilişkileri ve bunların sonuçları yanında, geniş anlamda sosyal politikanın konusu olan işsizlik, demografi ve nüfus çalışmaları, yoksulluk, sosyal yardımlar, sosyal hizmetler, sosyal güvenlik, sosyal sigorta vb. ile kadınlar, özürlüler, gençler, yaşlılar ve diğer dezavantajlı gruplara yönelik sosyal politikaları kapsayan hususlarla ilgili teorik ve ampirik çalışmalara yer vermektedir. Dergi 1948 yılında ilk defa İçtimai Siyaset Konferansları şeklinde basılmaya başlanmıştır. 2003 yılındaki 45. sayısından itibaren ise hakemli ve bilimsel bir dergidir.
Dergi Web Sayfası: https://iupress.istanbul.edu.tr/tr/journal/jspc/home
STAJ İMKÂNI
Fakültemizde isteğe bağlı staj uygulaması söz konusudur. İsteğe bağlı staj yapacak öğrencilere 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5-b maddesi gereğince “İş kazası ve meslek hastalığı sigortası” uygulanmaktadır. Öğrencilerin staj yapacakları dönem öncesinde 3. sınıftan 4. sınıfa geçmiş olmaları gerekmektedir. Staj hakkını, Ağırlıklı genel not ortalaması 2.50 ve üzerinde olan disiplin cezası almamış öğrenciler kullanabilir. Öğrenim süresi uzayan öğrenciler staj talebinde bulunamazlar. Öğrenciler 20 iş günü staj yapmayı talep edebilirler. Ayrıca öğrencilerimiz Fakültemiz bünyesinde her dönem ilan edilen Kısmi Zamanlı Öğrenci imkanından da faydalanabilmektedir.
Staj alanları: Kamuda T.C. Cumhurbaşkanlığı Yetenek Kapısı staj programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumunda; Özel sektörde şirketlerin insan kaynakları, kurumsal iletişim, pazarlama, müşteri ilişkileri, muhasebe birimleri ve sendikaların toplu pazarlık ve toplu iş sözleşmesi birimlerinde staj yapabilmektedir.
Staj Dönemleri: 1-31 Temmuz 2024 veya 1 - 31 Ağustos 2024
Bölüm Staj Koordinatörü
Araş. Gör. Kübra POLAT
(212) 440 00 00
Mail: Kubra.polat@istanbul.edu.tr
Fakülte Staj Koordinatörü
Abdullah AYDEMİR
İletişim Mail: abdullah.aydemir@istanbul.edu.tr
İletişim Dahili: 11744
Gönüllü ve Zorunlu Staj Uygulaması Hakkında Detayı Bilgi İçin
https://iktisat.istanbul.edu.tr/tr/content/staj/istege-bagli-staj
MEZUNİYET SONRASI KARİYER OLANAKLARI
Mezunlarımız kamu kurumlarında ve özel sektörde çok farklı alanlarda iş ve kariyer imkânı sağlamaktadır. İn kaynakları alanında özellikle tercih edilen bir kurumdur. Kamu alanında KPSS A kadrolarında ilgili puan türleri alındığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere bir çok devlet kurumunda uzman yardımcısı, uzman ve müfettiş pozisyonlarında istihdam imkanı bulunmaktadır. Bununla birlikte mezunlarımız yerel yönetimlerin gençlik müdürlükleri, strateji geliştirme müdürlükleri ve sosyal işler, sosyal hizmetler müdürlüklerinde dezavantajlı gruplara yönelik hizmet ve proje üreten birimlerde görev alabilmektedir.
Özel sektör açısından bakıldığında bölüm mezunlarımız öncelikli ve yoğun olarak insan kaynakları birimlerinde bordo ve özlük işler, işe alım, eğitim ve performans değerlendirme, çatışma yönetimi, endüstriyel ilişkiler gibi birimlerde istihdam edilmektedirler. Bununla birlikte Bankacılık ve finans sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerde kurumsal iletişim, pazarlama ve müşteri ilişkileri birimlerinde mezunlarımız işe yerleştirilmektedir.
Son olarak mezunlarımızın bir kısmı sivil toplum kuruluşlarında proje geliştirme, proje yönetimi, saha uygulamaları ve insan kaynakları, idari ve mali işler gibi birimlerde görev alabilmektedir.